Dag van de uitvaart
Je kunt mij dag en nacht bereiken op telefoonnummer:

Hoe de dag van de uitvaart eruit ziet, is afhankelijk van jullie wensen. Hou je van oude tradities of neem je liever afscheid met nieuwe ideeën en rituelen?
De uitvaartbijeenkomst
Op de dag dat de overledene begraven of gecremeerd wordt is er meestal een uitvaartbijeenkomst. Dit gebeurt vaak in de aula op de begraafplaats, in de kerk of de aula van het rouwcentrum. Maar dit kun je natuurlijk ook anders invullen. Je kunt ook bij elkaar komen in een geliefd restaurant/café of een andere locatie die je aanspreekt of misschien wel erg belangrijk was voor de overledene.
Een afscheidsdienst wordt vaak gehouden in een kerk wanneer iemand gelovig was. In de dienst wordt dan gebeden, lezingen gehouden en psalmen en liederen worden gezongen. Deze dienst wordt meestal voorgegaan door een dominee of pastoor.
Hoe verloopt een begrafenis?
De overledene wordt met een rouwauto naar de kerk/ rouwcentrum gebracht. Hier kunnen de genodigden afscheid komen nemen, ze tekenen het condoleance boek en lopen langs de baar (indien gewenst). Daarna nemen de genodigden plaats in de aula waar de afscheidsdienst begint. Na de dienst wordt de kist op een rijdende baar gezet of wanneer de begraafplaats niet bij de kerk/rouwcentrum is, in de auto geplaatst. Aangekomen bij de begraafplaats wordt de kist op het graf gezet, dit kan gedaan worden door dragers, maar de familie mag ook zelf de kist dragen. Bij het graf worden nog enkele woorden gesproken. Daarna kunnen de mensen een laatste groet brengen en gaan ze terug naar de aula. De familie blijft vaak als laatste bij het graf en vervolgens laten we de kist zakken in het graf. Vervolgens sluit de familie bij de genodigden aan in de aula.
Hoe verloopt een crematie?
De genodigden worden eerst ontvangen in een van de ontvangstkamers. Daar kunnen zij het condoleanceregister tekenen tot het moment dat de afscheidsdienst begint. Vaak kan er nog afscheid genomen worden van de overledene. Vervolgens wordt de uitvaartkist naar de aula gebracht en begint de afscheidsdienst.
Aan het einde van de afscheidsdienst ontmoeten alle aanwezigen elkaar in de koffie kamer. Er is op dat moment ook gelegenheid om de familie te condoleren. Een medewerker van het crematorium brengt de kist ondertussen naar de ovenruimte, indien gewenst, samen met de familie. Als familie is het mogelijk om aanwezig te zijn bij het invoeren van de kist, maar dit hoeft niet als je dat niet wilt. Hierna keert ook de familie terug naar de koffiekamer.
De condoleance
Steeds minder vaak kiezen mensen voor de formele opstelling waarbij de nabestaanden in een rij staan om gecondoleerd te worden. Je kunt ook voor een informele condoleance kiezen waarbij je in een huiselijke sfeer elkaar ontmoet en rustig de tijd hebt om met elkaar na te praten. Het condoleance register kan achteraf gebruikt worden om bedank kaarten te versturen.